Programma woensdag 17 november 2004

Marike Tuin, viola da gamba; Michiel Niessen, luit en Sonja Gruys, blokfluit

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma "A la Bohčmienne" Kwartetten voor Fluit en Strijkers

M. Locke (1621-1677)
Suite in g klein, (orig. e klein. uit: for severall friends)

C. de Rore/ F. Rognoni (ca 1585 - ca 1624)
Ancor che col partire

G.P da Palestrina / B. de Selma e Salaverde
Vestiva i colli 

G.P da Palestrina/ F. Rognoni (ca 1585 - ca 1624)
Pulchra es amica mea

B. de Selma e Salaverde (ca 1580-ca 1640)
Canzona terza

Informatie over de uitvoerende(n)

Marike Tuin studeerde viola da gamba bij Sarah Cunningham in Ierland, bij Mieneke van der Velden aan het Conservatorium van Amsterdam en momenteel bij Philippe Pierlot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast studeert zij barokcello aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij speelt in diverse ensembles voor oude muziek waaronder 'Il Cielo' , waarmee zij onder anderen een fringeconcert gaf op het Holland Festival Oude Muziek in 2003, en 'Trio da Fusignano'. De ensembles worden gecoached door Wilbert Hazelzet, Wouter Möller e.a. Marike nam deel aan masterclasses viola da gamba tijdens de 'Berliner Tage Alter Musik' bij Rainer Zipperling en tijdens het internationale festival voor oude muziek in Innsbruck bij Wieland Kuijken. Marike speelt cello in 'Philharmonia Amsterdam', waar zij ook als gambiste de gambasolo's uit Bach's passies vertolkte.

Michiel Niessen is een gevraagd solist op internationale podia en begeleider en continuospeler bij diverse barokorkesten en kamerensembles, waaronder Barok Orkest Florilegium Musicum Den Haag (dir. Martin Sonneveld), Collegium Musicum Groningen (Johan Brouwer) en Musica ad Rhenum (Jed Wentz). Tevens verleent hij regelmatig zijn medewerking aan moderne orkesten, waaronder het Residentie Bach Orkest (dir. Jos Vermunt), het Noord-Nederlands Orkest, het Promenade Orkest, het Radio Kamer Orkest en het Residentie Orkest. In kamermuziek verband treedt hij veelvuldig op met diverse ensembles. Michiel speelt op copieën van originele instrumenten, gemaakt door de Canadese bouwer Richard Berg, en op een zeer zeldzame, originele Venetiaanse arciliuto uit de eerste helft van de 17e eeuw. Verdere muzikale activiteiten van Michiel zijn o.a. het experimenteren met cross-over stijlen, ethnische en proto-authentieke instrumentatie, en het componeren en arrangeren van muziek voor films ("Daedalus' Daughter", "Rembrandt", "Orfeo"). In 1984 won Michiel Niessen de derde prijs in de eerste internationale luit competitie te Toronto, Canada. Hij was toen de jongste deelnemer en enige student. Hij studeerde luit aan het Koninklijk Conservatorium te 's Gravenhage, waar hij zijn diploma UM (uitvoerend musicus) in 1988, met onderscheiding behaalde.

Sonja Gruys is actief als uitvoerend musicus in het I.C.O.M., blaes-tuigh en in het ensemble Voces Musicales Amsterdam. Verder is zij veel te horen als soliste en in gelegenheids ensembles. Zij trad op in de Verenigde Staten, Mexico, Tsjechië, Italië en Nederland. Ook speelde zij in grotere produkties mee, zoals Monteverdi's "Orfeo", de Brandenburgse concerten van Bach (olv Jaap ter Linden), en in moderne orkestwerken van G. Kurtag. (olv Reinbert de Leeuw). Sonja heeft masterclasses en concerten gegeven aan de universiteit van Guanajuato, Mexico. Zij studeerde blokfluit aan het Utrechts conservatorium en aan het koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij het diploma tweede fase, of Master of Music behaalde. Sonja studeerde o.a. bij Sebastien Marq, Reine
Marie Verhagen en Peter van Heyghen. Zij nam deel aan verschillende aanvullende cursussen over historische uitvoeringspraktijk in binnen- en buitenland. Op het moment studeert Sonja zang bij Marjanne Kweksilber.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.