Programma woensdag 1 september 2004

Helen Thomson, sopraan, draailier, psalterium en Sonja Gruys, blokfluit, sopraan

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Muziek uit de 11e – 14e eeuw

Anonymous
O virgo uit: llibre vermell

J. da Bologna
Aquila altera uit: Faenza codex 

H. von Bingen
Ave generosa 

Anonymous
Chominciamenta di gioia

Leonin
Alleluia pascha nostrum uit: magnus liber organi

Informatie over de uitvoerende(n)

Helen Thomson, geboren en getogen in Australië, maakte reeds op 10 jarige leeftijd haar debuut als zangeres, in de première van Donald Hollier's In Dulci Jubilo. Sedertdien heeft zij vele optredens met vooraanstaande Australische groepen op haar naam staan. Zo trad zij onder meer op met "The Song Company", "the Australian Chamber Singers", "the Canberra Bach Ensemble", en gaf zij solo recitals met luitiste Rosemary Hodgson, en verzorgde zij optredens met Shakuhachi speler Riley Lee. In Melbourne behaalde zij het diploma "Master of Music". Op dit moment volgt zij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag de cursus sonologie.

Sonja Gruys is actief als uitvoerend musicus in het I.C.O.M., in het ensemble Voces Musicales Amsterdam en in Blaes-tuigh. Verder is zij veel te horen als soliste en in gelegenheids ensembles. Zij trad op in de Verenigde Staten, Mexico, Tsjechië, Italië en Nederland. Ook speelde zij in grotere producties mee, zoals Monteverdi's "Orfeo", de Brandenburgse concerten van Bach (olv Jaap ter Linden), en in moderne orkestwerken van G. Kurtag. (olv Reinbert de Leeuw).
Sonja heeft masterclasses en concerten gegeven aan de universiteit van Guanajuato, Mexico. Zij studeerde blokfluit aan het Utrechts conservatorium en aan het koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij het diploma tweede fase, of Master of Music behaalde. Sonja studeerde o.a. bij Sebastien Marq, Reine Marie Verhagen en Peter van Heyghen. Zij nam deel aan verschillende aanvullende cursussen over historische uitvoeringspraktijk in binnen- en buitenland. Op het moment studeert Sonja zang bij Marjanne Kweksilber.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.