Programma zaterdag 5 juni 2010

Locatie Kloosterkerk
Uitvoerenden Jan Hage orgelconcert met video presentatie

Programma Integrale orgelwerken van Jéhan Alain II

Verdeeld over 2 concerten speelt Jan Hage alle orgelwerken van Jehan Alain.
Vandaag is het laatste concert.

Programma 5 juni

1. Variations sur un thème de Clément Janequin (1937)
2. Complainte a la mode ancienne (1932)
3. Prélude et Fugue (1935)
4. Ballade en mode phrygien (1930)
5. Fugue en mode de fa (1932)
6. Deux danses à Agni Yavishta (1932)
7. Intermezzo (1934)
8. Choral Dorien (1935)
9. Choral Phrygien (1935)
10. Prémier Prélude (1933)
11. Deuxième Prélude (1933)
12. Aria (1938)
13. Berceuse sur deux notes qui cornent (1929)
14. Trois Danses (1937-1939)
- Joies
- Deuils (Danse funèbre pour honorer une mémoire héroïque
- Luttes

Jéhan Alain (1911-1940)

Jéhan Alain sneuvelde in 1940 op 29-jarige leeftijd. Hij had in korte tijd kans gezien een oeuvre te componeren waarvan het belangrijkste deel voor orgel bestemd is. Hij gaat andere wegen dan de meeste van zijn Franse collega's die in de symfonische traditie componeerden en komt tot een zeer persoonlijke mix van mystiek, exotiek en vitaliteit. Zijn orgelwerken behoren tot het standaardrepertoire maar missen nog niets van hun frisse,spontane èn ontroerende originaliteit Verdeeld over twee concerten is zijn gehele orgelwerk te horen, van de beroemde ‘Litanies' en de indrukwekkende ‘Trois Danses' tot de korte werkjes die hij op verloren momenten op papier zette.

Alle orgelwerken van Jéhan Alain zijn te vinden op wikipedia. Klik hier voor een overzicht. Klik hier voor een verdere levensbeschrijving op wikipedia. Klik hier voor een artikel in Den Haag Centraal van 30 april

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alledrie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.

Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek.

Als solist trad hij op met de slagwerkgroep Den Haag (o.a. in de Grosse Fuge van Jan Vriend), het ASKO ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes', 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel.

Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij voerde in deze kerk de integrale orgelwerken van Messiaen uit in een cyclus.

Jets d'Orgue werd op 11 december 1997 voor het eerst (en voor het laatst) door Jan Hage in zijn geheel op het orgel van de Domkerk in Utrecht gespeeld. Dit ter gelegenheid van de Nederlandse Muziekdagen. De NPS maakte van deze prestatie een opname.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.