Programma zaterdag 10 november 2018

Geerten van de Wetering, orgel Cd presentatie en concert rond 100 jaar einde WO 1

Concert rond 100 jaar einde WO I met presentatie nieuwe cd

Onlangs is de nieuwe cd van organist Geerten van de Wetering verschenen, opgenomen in de Kloosterkerk te Den Haag. De titel van de cd is 1918 – Organ music from a new era. Het jaar 1918 is als uitgangspunt genomen: 1918, het jaar waarin de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd, markeert een nieuwe politieke tijd. Het is daarnaast een tijd waarin veel nieuwe stromingen in de kunsten ontstaan, ook in de (orgel)muziek. Op de cd staat muziek van componisten die in de 20e eeuw een eigen, nieuwe weg kozen.
Op zaterdag 10 november, één dag voor de 100e gedenkdag van het einde van de Eerste Wereldoorlog (11 november 1918), vindt er in de Kloosterkerk een orgelconcert plaats, waarin zowel muziek van de nieuwe cd zal klinken, alsook muziek uit de periode van de Eerste Wereldoorlog zelf. Tevens zal nog op feestelijke wijze worden stilgestaan bij de verschijning van deze nieuwe cd, met een hapje en drankje na afloop.
U kunt een kaartje reserveren per e-mail. Als u daarbij tevens de cd bestelt, krijgt u een korting van €5. Vermeld in de e-mail het aantal personen en cd's.

Hij speelt werken van o.a. Hendrik Andriessen (Fete-Dieu), Paul Hindemith (Zwei Stücke) en Rene Vierne.

za10nov18.JPG

Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker.

Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en dirigent van het Woerdens Kamerkoor. Daarnaast is hij artistiek adviseur voor Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden. Hij was finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem.

Geerten heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek en speelde premières van diverse Nederlandse composities. Als solist concerteert hij in binnen- en buitenland, ook werkt hij regelmatig samen met koren en orkesten. Belangrijke elementen binnen zijn repertoire zijn daarnaast muziek van onderbelichte componisten en bijzondere, zelden uitgevoerde composities. Hij voerde o.a. het complete orgeloeuvre van Paul Hindemith en Anthon van der Horst uit, inclusief werken voor orgel en orkest. Naast het orgel als solistisch instrument te presenteren, gaat Geerten graag de combinatie met andere kunstdisciplines aan om het orgel bij een breder publiek bekend te maken.