Programma woensdag 6 maart 2024

Shuann Chai, piano tevens LIVESTREAM

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

F.J. Haydn (1732-1809)
Sonate in Es-groot, Hob. XVI:52
-Allegro moderato
-Adagio
-Finale: Presto

F.Schubert (1797-1828)
Impromptu in f-klein, op. 142 no. 4

Informatie over de uitvoerende(n)

Pianist Shuann Chai is een solist en kamermuzikant die op een breed scala van vroege tot moderne piano's, die de emotionele inhoud van muziek uit het verleden naar luisteraars in het heden brengen.Door critici erkend als “een gracieuze virtuoos”, wordt ze geprezen om haar optredens “gevoelig en communicatief, …vol warmte en emotie.” Recente projecten zijn onder meer uitvoeringen van de complete Beethoven-sonates voor viool en piano met Shunske Sato; geven masterclasses bij CodArts Rotterdam en het Conservatorium van Maastricht; en concerten in de Suntory Hall Music Garden-serie (Japan), Nationale Concertzaal van Taipei (Taiwan), Utrecht Festival Oude Muziek, Orlando Festival (NL) en Gloppen Musikkfest (Noorwegen).Shuann Chai.jpg

Het seizoen 2023-2024 brengt twee opmerkelijke cd-releases met zich mee: een solo-fortepiano-opname van Schuberts Impromptus en Fuga's (Cobra Records) en de volledige kamermuziek voor viool, cello en piano van Brahms op historische instrumenten, met violist Shunske Sato en cellist Hidemi Suzuki (Sony Records Japan). Eerdere opnames omvatten Kühl, nicht lauwerken voor fluit en pianoforte van Beethoven en Kuhlau met fluitiste Tami Krausz (Ramée Records) en een solo-cd van drie pianosonates van Beethoven uitgevoerd op een Rosenberger fortepiano (Postern Park Digital).

Verdere plannen omvatten de opname van de volledige Beethoven-sonates voor piano en viool (met Shunske Sato) op Cobra Records en een reeks concerten met het Dudok Kwartet Amsterdam met pianokwintetten van Brahms en Bacewicz. Shuann zoekt voortdurend naar manieren om muziek met andere vormen van kunst te verbinden. Ze werkte samen met choreograaf Ederson Rodrigues Xavier en was mede-bedenker van twee films multimediale dansprojecten met muziek van John Cage en Sergei Prokofjev, geproduceerd door Korzo Theater- en CaDance Festival (Den Haag). Shuann werd ook uitgenodigd om mee te spelen in de recente productie Amadeus van Opera2Day/National Theatre, die door 62 toerde theaters door heel Nederland. Op het gebied van kunstorganisatie was zij het artistieke directeur en programmeur voor het Fortepiano Festival Zaandijk van 2010-2019.

Shuann heeft masterclasses, workshops en lezingen gegeven bij instellingen als Temple Universiteit (Philadelphia), de Universiteit van Californië in Davis, CodArts Rotterdam, de Conservatorium van Amsterdam, Gulanyu Piano Academy (Xiamen, China) en Central Conservatorium in Peking. Naast het lesgeven is gemeenschapsbereik een belangrijk onderdeel geweest Shuanns muzikale pleidooi; aan beide zijden van de Atlantische Oceaan heeft ze honderden concerten gegeven in seniorenwooncentra, muziekscholen en bibliotheken.

Shuann behaalde diploma's in muziek en biologie aan het Oberlin College en voltooide haar graduate studies aan het New England Conservatory of Music in Boston. Ook zij had het voorrecht van het werken met pianisten als Jack Radunsky, zelf een voormalig leerling van de pianist/componist Percy Grainger; Norma Fisher, Claus-Christian Schuster, Malcolm Bilson en Anton Kuerti. Shuann is dankbaar voor haar drie inspirerende muzikale metgezellen: een concertvleugel Steinway gesigneerd door jazzlegendes Herbie Hancock en Ahmad Jamal; een originele Érard-piano (1861), en een originele Rosenberger fortepiano uit 1820, genereus in permanente bruikleen gegeven door de National Stichting Muziekinstrumenten Nederland (NMF).

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.