Programma zaterdag 4 november 2017

Harmen Trimp & Geerten van de Wetering (orgel); Mayke van Veldhuizen, Sherise Strang & Debora Regoli (dans); Matthijs van der Moolen (trombone)

Programma 'Hier sta ik' 500 jaar Reformatie in muziek en dans

Praeludium Es-dur (BWV 552)                      Johann Sebastian Bach

Thema: Strijd

Sarabande uit 5e Cellosuite - Johann Sebastian Bach

Ein feste Burg – Jean Langlais

Sonata no. 5/1 - John Ernst Galliard

Thema: Vrijheid

Christ lag in Todesbanden (BWV 695) - Johann Sebastian Bach

Christ lag in Todesbanden – Anthon van der Horst

Sonata no. 5/2 - John Ernst Galliard

Thema: Individualiteit

Improvisatie

Sonata no. 5/3 - John Ernst Galliard

Fuga Es-dur (BWV 552)                     Johann Sebastian Bach

In de week van Hervormingsdag vindt er op twee locaties een concert plaats waarbij op een bijzondere manier wordt stilgestaan bij 500 jaar Reformatie. In muziek, dans en voordracht zullen thema’s uit de Reformatie, die nog altijd actueel zijn, belicht worden. Deze thema’s zullen zijn: strijd, vrijheid en individualiteit. Een uitdagend en zinnenprikkelend programma met muziek van Bach tot Anthon van der Horst en improvisatie, (twee) orgel(s), dansers en instrumentalisten, afgewisseld met enkele teksten van Luther.  Choreografe Mayke van Veldhuizen ontwierp bij deze muziek een moderne dans welke uitgevoerd wordt door Mayke zelf, Sherise Strang en Debora Regoli.

De orgels worden bespeeld door Geerten van de Wetering en Harmen Trimp. Daarnaast verleent trombonist Matthijs van der Moolen zijn medewerking. Een uniek concert waarbij niet alleen de orgels maar ook de ruimtelijke mogelijkheden ten volle worden benut!

poster4nov17.jpg

Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens zijn master aan het conservatorium ontstond de eerste kennismaking met de muziek van Van der Horst, waarna verdere verdieping in de persoon en zijn muziek volgde. Na het behalen van zijn mastergraad studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Eerder dit jaar was hij een van de deelnemers aan het improvisatieconcours van het Internationale Orgelfestival in St. Albans (GB). Geerten is organist van de Kloosterkerk en dirigent van het Wassenaars Kamerkoor. Hij heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20e  eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde diverse premières en concerteerde op uiteenlopende podia, waaronder het Concertgebouw Amsterdam.

Harmen Trimp studeerde bij Jos van der Kooy orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 2013 behaalde hij zijn master met een eindrecital in de Westerkerk te Amsterdam met onder andere muziek van Van der Horst op het programma. Harmen is hoofdorganist van de Kapel van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit te Amsterdam en vervangend organist van de Westerkerk te Amsterdam en de Kloosterkerk te Den Haag. Als improvisator ontving hij diverse prijzen. Vorig jaar werd hij toegelaten tot het prestigieuze Improvisatieconcours van het Internationale Orgelfestival in Haarlem. Harmen promoveert momenteel bij Hans Fidom aan de Vrij Universiteit op een onderzoek naar de muziek van Jan Zwart (1877-1937). Aan de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen studeerde hij geschiedenis.