Programma woensdag 15 mei 2024

Celloklas Koninklijk Conservatorium o.l.v. Lucia Swarts met pianobegeleiding Jong Talent tevens LIVESTREAM

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847)

Vijf Lieder ohne Worte voor vier celli
-Andante "belief" op 102 No.6
-Allegro non troppo op 72 No.1
-Andante tranquillo op 67 No.3
-Adagio op 102 No.2
-Presto "Tarantella" op 102 No.3
(arrangementen Glenna Curren.)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
uit suite in C, BWV 1009
Allemande en Bourree I en II
(voor cello solo)

Felix Mendelssohn Bartholdy
uit sonate No.1 Op 45 (1838) deel 1 Allegro Vivace
(voor cello en piano)

Toelichting programma

Twee componisten in dit programma, die elkaar niet gekend hebben, maar wel uit families kwamen die altijd contact met elkaar onderhielden.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) en Felix Mendelssohn. (1809-1847)

De grote Johann Sebastian Bach die voor cellisten solosuites schreef waar ze een heel leven aan kunnen wijden.

Felix Mendelssohn, de zeer begaafde componist, pianist en die zelfs een tijdlang in Den Haag werkzaam was als schilder. Zo schilderde hij de Kleine Groenmarkt in Den Haag.

Het was Felix Mendelssohn die vijftig jaar na Bach s dood (Bach was een beetje in de vergetelheid geraakt) een partituur van de Mattheus Passion in zijn handen kreeg en zag dat dit een groots werk was en het weer ging uitvoeren. 

Luka speelt een deel uit één van de cello solo suites en samen met Willem een deel uit een van zijn cello sonates..

Glenna, Bethany, Mudre en Luka spelen samen arrangementen voor 4 celli uit de Lied ohne Worte. De arrangementen zijn gemaakt door Glenna Curren.

Informatie over de uitvoerende(n)

Glenna Curren, geboren in Rochester, New York (USA) en studeerde moderne cello aan de Eastman School of Music en Oberlin Conservatory en heeft zich de laatste jaren als barokcelliste, gambiste en zangeres toegelegd op het spelen en zingen van muziek uit de vroege Renaissance tot de 19-de eeuw. Ze is een ervaren docent en heeft tien jaar lesgegeven aan verschillende universiteiten in de staat New-York. Thans volgt ze een ze een Masteropleiding historische cello aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In haar vrije tijd schildert ze aquarellen.

Bethany Angus, geboren in Nieuw -Zeeland is een veelzijdig celliste, zowel in orkest als ensemble spel en historisch -en moderne cello spelend. Na haar eindexamen studeerde ze af met de hoogste onderscheiding in Nieuw- Zeeland aan `the New Zeeland School of Music`en speelde ze met verschillende professionele orkesten in o.a. Wellington. Ze wilde zich graag nog verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk en dat bracht haar naar Den Haag om nog een Master diploma historische cello te behalen. Ze sluit haar eindexamen 16 mei af.

Mudré Buckuté is geboren in Litouwen en studeerde als jong talent aan het Koninklijk Conservatorium bij Matthijs Broersma. Sinds 2022 studeert ze bij Lucia Swarts aan het Koninklijk Conservatorium. Ze werd vorig jaar één van de winnaars van het Prinses Christina Concours en werd daarna uitgenodigd met twee orkesten solo te spelen. Mudré speelt ook op één van de opnames van het AllofBach van de Nederlandse Bachvereniging. Ze bespeelt een cello uit Markneukirchen, haar ter beschikking gesteld door het NMF. 

Luka Stefanovic cellist en gambist heeft voor zijn jonge leeftijd al veel opnames en concerten op zijn naam staan. Hij weet een goede balans te vinden tussen barok- en modern cellist te zijn en dat heeft ook zijn grote voorkeur. Hij combineerde beide instrumenten al aan het conservatorium van Oberlin (USA) en zet dit nu voort aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Afgelopen jaren speelde hij mee met o.a. Apollo`s Fire Baroque Orchestra, BachAkademie Stuttgart, Nederlandse Bachvereniging en Sinfonia Rotterdam.

Willem van den Dool is een veelzijdig pianist. Hij studeerde klassiek piano bij Slava Popugin en Ellen Corver aan het conservatorium in Den Haag en kreeg daarbij fortepianolessen van Petra Somlai en Bart van Oord. Willem speelt een breed repertoire en is ook actief als liedbegeleider en kamermusicus. Als liedbegeleider vormt hij een duo met mezzosopraan Jasperine Verheij met wie hij onlangs op het Grachten Conservatorium Concours een eervolle vermelding behaalde. 

Lucia Swarts Lucia_Swarts.jpgstudeerde bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 1982 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. In haar eindexamenjaar maakte ze haar debuut in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw als prijswinnaar in de serie New Vintage voor talentvolle jonge musici. Naast haar vele solistische optredens heeft ze heeft zich toegelegd op het spelen van kamermuziek uit alle periodes van de muziekgeschiedenis en treedt op met musici als Leo van Doeselaar, Siebe Henstra, Michael Chance, Fred Jacobs en Jos van Immerseel. Ze is sinds 1983 eerste celliste in het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging (http://www.bachvereniging.nl/) en speelt in het Residentie Bach Ensemble. Vanaf 1983 tot heden speelt en speelde ze mee met het Schoenberg en Asko/Schoenberg Ensemble. Lucia Swarts is hoofdvakdocente klassieke cello en barokcello aan het Koninklijk Conservatorium. De componiste Mayke Nas, ambassadeur van de Nederlandse muziek in 2019, droeg een compositie aan haar op.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.