Programma woensdag 16 januari 2008

Duo G&T (Sonja Gruys; Helen Thomson)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Anoniem (12e eeuw)
Alle psallite

J. Cesaris (fl.1406/17)
Pour la douleur/ qui dolente

Magister Zacharias (ca. 1360 tot na 1416)
Movit'a pietade

Solage (eind 14e eeuw)
Fumeux fume

Anoniem (eind 14e eeuw)
Conbien que loins

P. de Vitry (1291-1361)
Garison Selon Nature

Informatie over de uitvoerende(n)

Duo G&T wordt gevormd door Helen Thomson en Sonja Gruys. Samen werken zij op geheel eigen manier middeleeuwse muziek tot leven. Zij richtten hun duo in 2004 op, en hebben sindsdien al menig optreden verzorgd.

Helen Thomson (Australië) debuteerde als solozangeres op de leeftijd van 10 jaar. Sedertdien is zij veel gehoord als solozangeres en als uitvoerder en maakster van elektro- akoestische muziek. Zij zong in de meest vooraanstaande professionele vocale ensemble van Australië, zoals "the Song company" en Stephen Grant's "e21". Na de voltooiing van haar Masters opleiding aan de universiteit van Melbourne in 2003, kwam Helen naar Nederland om haar kennis van elektro- akoestische muziek en van de oude muziek te verrijken en hier haar carrière op te bouwen. Zij heeft sindsdien veel gewerkt als soliste en als lid van vele vooraanstaande koren in Nederland. Zo was Helen te horen met het Onafhankelijk Toneel tijdens de Rotterdamse operadagen in de productie "Orfeo intermezzi", werkte zij mee aan het openingsconcert van het Utrecht Festival Oude muziek en ging zij op tournee naar Spanje om de solo sopraanpartij in Bach's Johannes passie te vertolken. Verder zingt zij bij de Nederlandse Bachvereniging, het Groot Omroep Koor, Amsterdam Barok, Musica Poetica en Trigon. Zij heeft gewerkt met dirigenten als Mariss Janssons en Richard Egarr en met zangers als Howard Crook. Het volgende grote project dat Helen te wachten staat is wederom een tournee door Spanje met de Johannes passie van Bach.

Sonja Gruys is oprichtster van en uitvoerend musicus in verschillende ensembles voor oude muziek en een ensemble voor nieuwe muziek en improvisatie. Hiertoe behoren de ensembles Internationaal Collectief Oude Muziek(ICOM), blaes-tuigh, 90 grados en het Duo G&T. Zij treedt regelmatig op als soliste bij het koor "De Witt Academy". Sonja trad op in de Verenigde Staten, Mexico, Spanje, Tsjechië, Italië en Nederland. Zij gaf concerten op historische lokaties zoals het Muiderslot, huis Dever en slot Loevesteijn. Zij organiseerde een optreden voor haar barokorkest ICOM in de "auditorio Nacional" in Madrid in samenwerking met het Spaanse kamerkoor van Pamplona. Verder was Sonja te horen tijdens grotere kunst- en kamermuziek festivals zoals "kamermuziek in 't groen", "Boulevard festival", en tijdens diverse fringe concerten van het Festival Oude Muziek Utrecht. Sonja studeerde blokfluit aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag. Toen zij in 2002 haar diploma 2e fase (Master) blokfluit behaald had, besloot zijn zich meer te richten op het zingen. Vanaf 2004 studeerde zij bij Marjanne Kweksilber en volgde cursussen barokzang in Italië en Spanje. Om haar horizon te verbreden en niet alleen met oude muziek bezig te zijn, studeert Sonja nu bij Frans Huijts en opera coach Adam Laslet.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.