Programma woensdag 16 april 2008

Margot Kalse, mezzosopraan; Elly van Munster, luit

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Hartstocht op leven en dood

Liederen van en over vrouwen (en door vrouwen!) uit het Italië van de 17e eeuw.

Barbara Strozzi (1619 - 1677)
- L'Eraclito amoroso
- Trà le Speranze e'l Timore
- Il Romeo

Francesca Caccini (1587 - c.1640)
Chi desia di saper

Sigismondo d'India (1580 - 1629)
- Mentre che ‘l cor
- Cruda Amarilli

Giacomo Carissimi (1604/05 - 1674)
Il Lamento di Maria di Scozia

Informatie over de uitvoerende(n)

Duo Seraphim brengt muziek voor zang en luit vanaf de middeleeuwen tot in de 18e eeuw. Het duo maakte vele programma's, waaronder Rondom Constantijn Huygens met Nederlandse en Franse muziek; Vergine bella, met Italiaanse muziek op poezie van Petrarca en Rinuccini en I'm sick of love met Engelse luitliederen en liederen met basso continuo van Dowland en Purcell. Het duo maakt ook programma's op maat en trad zodoende regelmatig op bij o.a. de opening van tentoonstellingen. Elly van Munster kiest uit haar instrumenten de luit die historisch en qua karakter het beste past bij de betreffende muziek, en dat kunnen er verschillende zijn binnen één programma.

Margot Kalse heeft zich, na haar studie solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, aan het Brabants Conservatorium gespecialiseerd in de uitvoeringspraktijken en technieken van de vroege vocale muziek, waarvoor zij in 1998 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Zij volgde masterclasses bij o.a. Diane Forlano, Max van Egmond en Emma Kirkby. Zij gaf zeven jaar les als docent zang aan de opleiding Vroege Vocale Ensemblemuziek van het Fontys Conservatorium. Margot Kalse is oprichter en artistiek leider van Trigon, ensemble voor middeleeuwse vocale geestelijke muziek. Met Trigon is Margot regelmatig te beluisteren op oude muziek festivals in Europa. Voor haar podiumwerk met diverse ensembles put zij uit de originele bronnen en handschriften. Als solist treedt zij op met een breed repertoire, van middeleeuwse tot hedendaagse muziek. Met Trigon maakte zij de cd ‘Music for Candlemas' (Gregoriaans en polyfonie uit de 13e eeuw, Passacaille nr. 932); met Trigon-project zette zij zestiende-eeuws Gregoriaans op de cd ‘Jean de Castro' (Passacaille 931).

Elly van Munster is, na het behalen van haar doctoraal Spaans en Algemene Taalwetenschap, een aantal jaren werkzaam geweest als taalkundige Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Door het bijwonen van een luitrecital raakte zij gefascineerd door de luit en begon zij een vakstudie die zij in 1994 afrondde met een Staatsexamen. Naast haar lessen bij Willem Mook volgde zij workshops bij o.a. Nigel North, Jakob Lindberg, Anthony Bailes, Toyohiko Satoh, Andrew Lawrence-King en Hopkinson Smith. Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuo speler in ensembles, zoals onder meer met het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Bachvereniging en het Nederlands Blazers Ensemble. Samen met de sopraan Sinje Kiel won zij in 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het Concours voor Oude Muziek ensembles in Berlijn (Alte Musik). Elly speelde in een aantal barokopera's in Nederland en in Frankrijk. Zij werkt regelmatig als repetitor aan verschillende conservatoria.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.