Programma woensdag 3 februari 2010

Ralph Rousseau Meulenbroeks, viola da gamba

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Karl Friedrich Abel (1723-1787)Ralph Rousseau Meulenbroeks
De Mozart van de gamba
Sonate D groot
- Fuga
- Adagio
- Tempo di minuet
- Allegro
Sonate D groot
- Fuga
- Adagio
- Tempo di minuet
- Allegro
De laatste der Mohikanen. Zo zou je hem kunnen noemen, Karl Friedrich Abel (1723-1787). Toen hij stierf werd zijn geliefde instrument de viola da gamba met hem ten grave gedragen: na de Franse revolutie zou het meer dan honderdvijftig jaar duren voordat de zes- of zevensnarige koningin der instrumenten herondekt zou worden. En bij Abel horen we al, dat de tijd veranderd was. Eigenlijk is zijn muziek bijna "Mozart op de gamba" en in die zin volkomen uniek. Zangerige en goed in het gehoor liggende melodieën, dus, vooral in de adagio's, waar Abel in zijn tijd ongelooflijk furore mee maakte. De viola da gamba op haar allermooist horen we in zijn solostukken voor het instrument. Hij liet er 27 achter, allemaal van een heel hoog technisch en muzikaal niveau en door Ralph zelf in sonates gerangschikt.
Maar ook het leven van Karl Friedrich had een bijzonder verloop. As vluchteling na de verwoesting van Dresden in 1757 door Frederik de Grote kwam hij in Londen terecht, waar zijn lot met dat van Johann Christian Bach en dat van de beroemde schilder Thomas Gainsborough verweven werd. De Bach-Abel concerten werden enorme publiekstrekkers in Londen.
In dit programma neemt Ralph het leven van deze grote componist als leidraad om de hoogtijdagen van de viola da gamba opnieuw voor het voetlicht te brengen.

Informatie over de uitvoerende(n)

Ralph Rousseau Meulenbroeks* speelde op 8-jarige leeftijd piano en (bas-)gitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij "cum laude" af. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek.
In 1996 schakelde hij over op de viola da gamba. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van het zevensnarige instrument. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Eind 2008 tekende Ralph een platencontract bij Challenge Records en bracht onder hun beheer ‘Chansons d'amour' uit. De reacties op deze CD waren zeer lovend en de cd werd bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs 2009.
Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.
Minstens evenveel besproken worden Ralph's losse presentatie en opvallende verschijning. Al zijn concertprogramma's worden door hem zelf aan elkaar gepraat waardoor hij zelfs in een grote zaal een buitengewoon intieme sfeer weet te creëren. Hij laat niemand onberoerd!
Hij speelde de solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest en het Krakau Philharmonisch Orkest en werkte met dirigenten als sir Roger Norrington en Ivan Fisher. Verschillende componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.
Ralph is verder een gevorderd t'ai chi-beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger.
*De naam Rousseau is de familienaam van Ralph's moeder, die terug te voeren is tot de Rousseau's in het 18e-eeuwse Frankrijk. Wellicht zelfs tot de befaamde gambist/muziekwetenschapper Jean Rousseau?

 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.