Programma woensdag 2 juni 2010

Karin Vogelaar, sopraan; Jan Hage, orgel

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Antonín Dvořák  (1841-1904)
-Biblische Lieder opus 99

Dvořák schreef deze liederen tussen 5 en 28 maart 1894. Hij was toen werkzaam als directeur van het National Conservatory of Music in New York en kreeg daar uit zijn thuisland het bericht dat zijn vader stervende was. Kort daarvoor was ook zijn dierbare vriend dirigent Hans von Bülow gestorven. Dvořák zocht steun en troost in de Bijbel. De tien liederen uit deze cyclus zijn gebaseerd op teksten uit het boek Psalmen; ze zijn een expressie van de persoonlijke sentimenten van de componist en geven tevens zijn diep religieus gevoel weer.

   Karin VogelaarJan Hage

 

 

 

 

 

 

Informatie over de uitvoerende(n)

Sopraan en Neerlandica Karin Vogelaar was in haar studietijd actief als jazz-zangeres. Later richtte zij zich op klassieke zang. Haar zangstudie volgde zij bij Sylvia Schlüter en Aafje Heynis. Ze zingt in het Residentie Kamerkoor en in vocaal kwartet ‘Opus '90. Dit laatste ensemble won in 1998 samen met blokfluitensemble "La Falga" de tweede prijs in het concours van de Open Nederlandse Blokfluitdagen in Utrecht, met vertolkingen van renaissancewerken. Het ensemble heeft een breed repertoire, dat zich uitstrekt tot de hedendaagse muziek. Karin Vogelaar soleert regelmatig. Als oratoriumzangeres trad zij op met o.a. het Residentie Kamerkoor , het Leidse ensemble La Vostra Veu en de oratoriumvereniging Bennebroek. Ze werkte samen met dirigenten als Jos Vermunt, Richard Heidema en Rob Koolemans Beijnen. Op haar repertoire staan o.a. de Mis met blazers van Igor Strawinsky, de rol van Amor in "Orpheo ed Euridyce" van von Gluck, een mis van de Haagse componist Moet, de kleine orgelmis van Joseph Haydn en het Gloria van Vivaldi. Ze geeft tevens liedrecitals en treedt regelmatig op in uitvoeringen met orgel. Karin Vogelaar zong in masterclasses van Wout Oosterkamp (in het festival van Zeeuws Vlaanderen) en de Amerikaanse sopraan Sheila Barnes bij wie zij haar zangstudie heeft vervolgd. Karin trad op als soliste bij het beroemde mannenkoor "De Maastrichter Staer". Tevens soleerde zij in twee concerten met het kamerkoor "Gloriant" uit Rotterdam.

Jan Hage volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht.Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". Hij won eerste prijzen te Leiden, Bolsward, Schaffhausen en Poitiers. Jan Hage geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- tv- en cd-opnames. Als componist schreef hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. In 2006 ontving hij de Médaille d'argent van Société Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Hij is artistiek adviseur van de Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en organiseert in die hoedanigheid de pauzeconcerten.


Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.