Programma woensdag 5 januari 2011

Apollo ensemble: Thomas Oltheten, fagot; Marion Boshuizen, fortepiano

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

François Devienne (1759-1803)
Sonate opus 24 nr. I voor fagot en piano in C
-Allegro
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Rondo in a moll für Klavier, KV 511
Johann Andreas Amon (1763 - 1825)
Sonate in F für Fagott und Klavier opus 88
-Allegro
-Andante, quasi Allegretto
-Polonaise

 

Informatie over de uitvoerende(n)

Het Apollo Ensemble is een barokensemble dat met kwaliteit, durf en passie oude muziek nieuw maakt, door nieuwe interpretatie en door wetenschap en andere kunstvormen bij hun programma’s te betrekken. Spelers zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, op authentieke instrumenten. Ook geeft het ensemble jaarlijks zijn Apollo zomeracademie, een internationale cursus kamermuziek. Daaraan verbonden is het festival Travelling in Baroque. Het ensemble speelt op toonaangevende podia en festivals in binnen- en buitenland. Artistiek leider is David Rabinovich.
www.apollo-ensemble.nl
Thomas Oltheten
is afkomstig uit Leiden, alwaar hij zijn eerste fagotlessen ontving van Henk de Wit. Op 18 jarige leeftijd debuteerde hij als solist met het Jeugd Kamerorkest Leiden in een concert van Telemann en maakte hij een tournee door Duitsland. Thomas studeerde aan de conservatoria van Utrecht, Zürich en Zwolle. Enkele jaren speelde hij in het Tonhalle Orchester en het operaorkest in het Zürich. In de loop der tijd is hij zich meer en meer gaan verdiepen in de ontwikkeling van de fagot door de eeuwen heen. Zo bespeelt hij de dulciaan, barokfagot, klassieke fagot, romantische fagot en de moderne fagot. Hij is oprichter van het Apollo Ensemble waarmee hij jaarlijks vele concerten geeft in kamermuziekverband. Daarnaast speelt hij in diverse (barok) orkesten in binnen- en buitenland, zoals o.a. Balthasar Neumann Ensemble, Concerto d’Amsterdam en het NoordNederlands orkest. Ook als leraar en coach staat hij goed bekend. Hij is docent aan de Apollo Zomeracademie, de Kunstlinie in Almere en coacht regelmatig blazersgroepen. Hij maakte diverse cd opnames waaronder fagotconcerten van Vivaldi, dubbelconcerten van Telemann en kamermuziek met dulciaan. Voor de nabije toekomst staan opnames met klassieke kamermuziek voor fagot en strijkers gepland.

Marion Boshuizen studeerde orgel, clavecimbel en directie aan het Utrechts Conservatorium bij Nico van den Hooven en Kees van Houten, in Luzern bij Monika Henking en in Zürich bij Johann Sonnleitner. Daarnaast volgde ze masterclasses bij o.a. Harald Vogel en Jos van Immerseel. Ze is claveciniste/organiste bij het Apollo Ensemble, waarmee ze jaarlijks vele kamermuziekconcerten geeft en reeds elf cd’s opnam, waaronder Bach’s Tripelconcert en het 5e Brandenburgs concert. Met dit ensemble maakte ze concerttournées door Rusland, Kroatië, België en Zwitserland. Daarnaast is ze continuospeelster bij diverse orkesten en ensembles, zoals Het Brabants Orkest, Ensemble Conservatoire en het Promenade Orkest.
Als docente is ze verbonden aan de Apollo Zomeracademie, een kamermuziekcursus die ieder jaar in augustus gegeven wordt.
Ook op gebied van koordirectie is Marion aktief: ze is dirigente van de Cantorij Lelystad waarmee ze o.a. passies en cantates uitvoert.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.