Programma woensdag 2 februari 2011

Ralph Rousseau Meulenbroeks, viola da gamba

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma “Moved by Marais”

Marin Marais  (1656-1728)
Uit "Le troisième livre de pièces de viole avec la basse continue" (1711):
Suite in G gr.t.
- Prelude
- Allemande
- La Guitare
Marin Marais
Uit "Le cinquième livre de pièces de viole avec la basse continue" (1725):
- Le tableau de l'operation de la taille
- Les relevailles
Antoine Forqueray
(1672-1745) Uit "Suite en sol majeur" (1747):
- La Leclair
Marin Marais
Uit "Le deuxième livre de pièces de viole" (1701):
- Les Folies d'Espagnes

De naam Marais is eigenlijk synoniem met het instrument waarvoor hij vrijwel uitsluitend schreef: de koningin der instrumenten, de viola da gamba. Zijn muziek is van een onuitsprekelijke schoonheid. Als geen ander wist hij binnen de strenge regels en voorschriften van het Franse hof te Versailles een diep persoonlijke weg te vinden die na ruim drie eeuwen nog steeds 's mensen harten raakt.

In Frankrijk beleefde de viola da gamba een grote opleving na de film over het leven van Marais, "Tous les Matins du Monde", met Gérard Depardieu. In Nederland hebben we inmiddels onze eigen ambassadeur van het 7-snarige instrument, Ralph Rousseau Meulenbroeks.

In dit concert neemt hij u op zijn volstrekt unieke manier in muziek én woord mee op een boeiende tijdreis. Een reis naar de dagen van hofetiquette, lange jassen, poederpruiken, politieke en persoonlijke intriges en vooral de ongelooflijke composities van de grootmeester. Het instrument van koningen en regenten weer in volle glorie op het podium!

Informatie over de uitvoerende(n)

Ralph Rousseau Meulenbroeks* speelde op 8-jarige leeftijd piano en (bas-)gitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij "cum laude" af. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek.

In 1996 schakelde hij over op de viola da gamba. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van het zevensnarige instrument. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Eind 2008 tekende Ralph een platencontract bij Challenge Records en bracht onder hun beheer onder andere de cd ‘Chansons d'amour' uit, die bekroond werd met de Edison Klassiek Publieksprijs 2009.

Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.

Minstens evenveel besproken worden Ralph's losse presentatie en opvallende verschijning. Al zijn concertprogramma's worden door hem zelf aan elkaar gepraat waardoor hij zelfs in een grote zaal een buitengewoon intieme sfeer weet te creëren. Ook in verschillende theaterproducties heeft zich bewezen. Hij laat niemand onberoerd!

Hij speelde de solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest en het Krakau Philharmonisch Orkest en werkte met dirigenten als sir Roger Norrington en Ivan Fisher. Verschillende componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.

Ralph is verder een gevorderd t'ai chi-beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger.

*De naam Rousseau is de familienaam van Ralph's moeder, die terug te voeren is tot de Rousseau's in het 18e-eeuwse Frankrijk. Wellicht zelfs tot de befaamde gambist/muziekwetenschapper Jean Rousseau?


Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.