Programma woensdag 6 februari 2013

María Sánchez (cello) en Jörn Boysen (orgel)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Giuseppe Jacchini (1676-1727)
Sonata in a per violoncello e basso continuo, op. 1/8
- Adagio
- Prestissimo
- Adagio
- Aria (Allegro)
Domenico Gabrielli (1651-1690)
Ricercar in D per il violoncello solo
Jan Pietersz Sweelinck (1562-1621)
Toccata in a (orgel)
Domenico Gabrielli
Sonata in G à violoncello solo, con il basso continuo
- Grave
- Allegro
- Largo
- Prestissimo

Informatie over de uitvoerende(n)

Celliste María Sánchez Ramírez, geboren in Toledo, Spanje, behaalde haar master diploma in cello en kamermuziek in 1999 bij Itziar Atutxa aan het Conservatorio Superior de Música Jesús Guridi in Victoria.
In hetzelfde jaar begon ze haar studies barok- en moderne cello in de klassen van Jaap ter Linden en Lucia Swarts aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In deze tijd naam ze deel aan masterclasses van Quirine Viersen, Mihael Strauss, Rainer Zipperlin en Anner Bylsma. Ze behaalde haar diploma barokcello in 2003 en moderne cello in 2005.
María is lid van Musica Poetica en Le Tendre Amour (Barcelona) en werkt verder met ensembles en orkesten in Duitsland, Spanje en Nederland. Ze geeft regelmatig concerten in zalen en festivals in heel Europa en de Verenigde Staten (waaronder Graz Festival, Itinéraire Baroque, Lübeck Buxtehude Festival, Van Wassenaer Early Music Festival en Boston SoHip Festival).
In het verleden werkte María met dirigenten zoals Jos van Veldhoven, Macus Creed, Jacques Ogg en Federico María Sardelli.
In 2007 richtte ze haar eigen groep Las Esferas op, die zich richt op de uitvoering van Spaanse barokmuziek.
Zij heeft opnames gemaakt voor cd labels Challenge Records, Verso, Brilliant en K617 en maakte opnames voor radio en televisie in verschillende Europese landen. María was docente aan het Conservatorio Profesional de Salamanca. Tegenwoordig geeft ze regelmatig workshops en masterclasses barokcello in Spanje, zoals de "Curso de Música Barroca de Denia (Alicante).
De klavecinist en dirigent Jörn Boysen  werd in 1976 in Lübeck geboren. Hij houdt zich al sinds zijn middelbare schooltijd intensief bezig met oude muziek. Boysen studeerde aan de Musikhochschule in Lübeck en vervolgens bij Tini Mathot en Ton Koopman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens zijn studietijd in Lübeck richtte Boysen het orkest Musica Poetica op.
Als dirigent, solist en continuospeler werkt hij regelmatig met orkesten en koren in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Hij geeft bovendien masterclasses in de historische uitvoeringspraktijk.
Critici beschrijven zijn klavecimbelspel als "... affectief en zeer delicaat. Door zijn toucher ... en de verfijnde overgang tussen de manualen lukt het hem het onmogelijke op zijn instrument mogelijk te maken: de indruk van dynamische verschillen te wekken." (Kieler Nachrichten).
Boysen is muzikaal leider van Opéra Mosset in Frankrijk en dirigeerde produkties bij het Onafhankelijk Toneel in Rotterdam (Orfeo Intermezzi, 2005) en de Utrechtse Spelen (Molière's/Charpentier's Le Malade Imaginaire, 2009 en 2011). Naast muziek voor deze laatstgenoemde productie componeerde hij instrumentale en vocale werken. Voor de Duitse kunstschilder en dichter Rainer Erhard Teubert zette Boysen gedichten uit diens boek Schattenwind op muziek. De première vond in maart 2010 in zijn geboortestad Lübeck plaats.
In 2010 kreeg Boysen de opdracht om alle ontbrekende recitatieven van Bach's onvolledige Markuspassie in diens stijl opnieuw te componeren. In 2011 en 2012 vonden succesvolle uitvoeringen in Nederland en Duitsland plaats. Door de Duitse pers werd deze versie van de Markuspassie als alternatief voor Bach's Matthäus- en Johannespassion geroemd.
Naast zijn muzikaal werk is Boysen programmeur van de vier concertseries van Stichting Musica Antica da Camera in Den Haag.
 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.