Programma zaterdag 20 september 2014

Geerten van de Wetering, orgel m.m.v. Aurelie Cayla, Yvan Dubreuil en Valentina Scaglia (dans), Cora Bos-Kroese (choreografie)

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Orgel & Dans

Dansen voor en met het orgel
Een programma waarin de combinatie orgel & dans centraal staat. Veel componisten hebben het ritme van een dans als uitgangspunt genomen voor een compositie. Een aantal voorbeelden hiervan klinken tijdens dit concert. Bij een aantal van deze werken zal live gedanst worden. Op het programma o.a. werken van Stravinsky, Debussy, Messiaen & Alain.

Informatie over de uitvoerende(n)

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens studeerde hij kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Geerten volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Daan Manneke, Zsigmond Szathmary en Peter Planyavsky. Momenteel volgt hij een postgraduale orgelopleiding aan de Universität für Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie), mede mogelijk gemaakt door een beurs van het Henri Roovers Fonds.

Geerten is actief als solist, begeleider, ensemblespeler en dirigent. Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in 20e eeuwse muziek. Hij speelde o.a. premières van nieuwe composities tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem, in het Amsterdamse Orgelpark en in de Westerkerk te Amsterdam.

Als solist en begeleider werkt Geerten veel samen met koren en orkesten. Hij werkte mee aan uitvoeringen van o.a. het Concert voor orgel en orkest van Poulenc, de Nederlandse première van het 9/11 Requiem van de Noorse componist Iver Kleive met medewerking van het Oslo Bach Choir en het War Requiem van Benjamin Britten in het Concertgebouw Amsterdam. Ook is hij actief als continuospeler bij verschillende ensembles. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij is tevens dirigent van Het Wassenaars Kamerkoor.

Over de dansers

Aurélie Cayla volgde haar opleiding aan het Conservatorium voor Muziek en Dans in Lyon. Zij danste bij Aalto Ballet Theater in Essen- Duitsland. In 2002 maakte zij de overstap naar Nederlands Dans Theater en drie jaar later naar Nederlands Dans Theater. Aurélie werkt nu voor de Kylian Foundation en als freelance danseres.

Na zijn dansopleiding in Parijs begon Yvan Dubreuil in 1989 zijn professionele carrière bij Nederlands Dans Theater waar hij in 1991 de overstap maakte van NDTII naar NDTI. In de 18 jaren daarna danste hij in balletten van Jiri Kylian, Hans van Manen, Ohad Naharin, William Forsythe, Mats Ek, Nacho Duato, Paul Lightfoot, Johan Inger en Saburo Teshigawara. Momenteel werkt Yvan freelance als dramaturg, balletrepetitor.

Valentina Scaglia begon haar dansopleiding in Turijn bij Studio Danza Narcisa. Middels een beurs voltooide ze haar opleiding bij de Hamburg Ballet School. Vanaf 1997 maakt ze deel uit van Hamburg Ballet onder leiding van John Neumeier. In 2001 maakte ze haar overstap naar het Nederlands Dans Theater II en vanaf 2004 bij het Nederlands Dans Theater I tot december 2013.

Cora Bos-Kroese is voormalig danseres van het Nederlands Dans Theater en Ballet Frankfurt. Sinds 2004 is ze artistiek leider van C-scope. Daarmee probeert zij op locatie dansprojecten te realiseren in combinatie met andere kunstvormen. C-scope is een samensmelting van verschillende kunstdisciplines met verrassende combinaties rondom dans.