Programma woensdag 19 april 2017

Ralph Rousseau Meulenbroeks (gamba)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Twee uitersten op de viola da gamba

Tobias Hume (1569-1645?)
uit "The first part of ayres for the viole de gambo alone" (1605)
- The Spirit of Gambo
- Captaine Hume's Pavan
- A soldier's Galiard
Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Fantasie in c kl.t.
- Adagio-allegro-adagio-allegro-allegro
Tobias Hume
uit "The first part of ayres for the viole de gambo alone" (1605)
- A meditation
- A soldier's resolution
- My mistresse hath a pritty thing

Tobias Hume en Georg Philipp Telemann zijn met recht twee uitersten op de viola da gamba te noemen.

Ze deelden de passie voor dit bijzonder veelzijdige instrument, maar verder zijn hun levens uitzonderlijk verschillend te noemen. Hume was een vrijbuiter, legerkapitein en dilettant, bepaal niet hooggeacht door zijn doorluchtige en goed opgeleide collega’s als John Dowland. Telemann was daarentegen een echte celebrity avant la lettre: zijn ster liet destijds zelfs die van Johann Sebastian Bach verbleken. In dit programma staan ze echter broederlijk naast elkaar in datgene dat hen bond: de klank van de viola da gamba.

 

Informatie over de uitvoerende(n)

Ralph Rousseau  speelde op 8-jarige leeftijd piano en (bas-)gitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij "cum laude" af. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek.

In 1996 schakelde hij over op de viola da gamba. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van het zevensnarige instrument. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Zijn cd ‘Chansons d'amour' werd bekroond werd met de Edison Klassiek Publieksprijs.

Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.

Minstens evenveel besproken worden Ralph's losse presentatie en opvallende verschijning. Al zijn concertprogramma's worden door hem zelf aan elkaar gepraat waardoor hij zelfs in een grote zaal een buitengewoon intieme sfeer weet te creëren. Ook in verschillende theaterproducties heeft zich bewezen. Hij laat niemand onberoerd!

Hij speelde de solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest, het Philharmonia Orchestra en het Krakau Philharmonisch Orkest en werkte met dirigenten als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenzy en Ivan Fisher, maar ook met musici uit andere stijlen zoals Erik Vloeimans, Lenny Kuhr en Ad Visser. Verschillende componisten droegen verder nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.

Ralph is verder een gevorderd t'ai chi-beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica onderwijs en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger en in 2011 cum laude zijn Master of Education aan de Universiteit Utrecht.

Ralph's nieuwste project is een samenwerking met multimediakunstenaar Ad Visser: Ad Visser & Rousseau.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.