Programma woensdag 19 januari 2011

Ensemble Quirinus: Maria voor 't Hekke, mezzo sopraan; Helene Michielsen, traverso; Wiebke Roterberg, cello; Earl Christy, luit en Ernst Stolz, viola da gamba

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Dubut (17e/18e eeuw )
- Prelude voor luit
André Campra (1660 - 1744)
- Motet Laudate Dominum in sanctis eius
Marin Marais (1656-1728)
- Tombeau pour Mr. de S.te Colombe
Jacques Morel (c.1690-1740)
- Chaconne en trio in G (1709)
Élisabeth Jacquet de La Guerre (1665 - 1729)
uit: Le Sommeil d'Úlisse
- Ulisse que la gloire appelle triomphe

Informatie over de uitvoerende(n)

Maria voor't Hekke studeerde solozang aan de conservatoria van Zwolle en Den Haag bij Cilly Dorhout, Sophia van Sante en studeerde af bij Wout Oosterkamp. Daarnaast volgde ze zanglessen en masterclasses bij o.a. Lucia Meeuwsen, Frans Huyts, Margreet Honig en Marius van Altena. Momenteel is Marjan Kuiper haar zangcoach en volgt ze iedere zomer een masterclass Early music bij Evelyn Tubb en Michael Fields in Finland. Ze trad, soms als soliste, reeds op in het ensemble Haags ad Hoc, Bachkoor Holland, Nederlands Theaterkoor, Helios Kamerkoor en het vocale kwintet Cappella Affetta.

Helene Michielsen studeerde dwarsfluit aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Traverso volgde ze bij Wim Brabants.  Ze concerteerde in kamermuziekensembles en kamerorkesten en trad regelmatig  op in combinatie met woord (poëzie en verhalen) en eurythmie. In Zeist deed ze een opleiding muziektherapie. Sinds 1994 woont ze in Nederland, geeft nog steeds les aan de Academie voor Muziek Woord en Dans te Mortsel (België) en treedt op in verschillende kamermuziekcombinaties.

Luitist Earl Christy is geboren in de Verenigde Staten. Hij studeerde bij Edward Martin en Nigel North aan de Universiteit van Indiana in Milaan bij Paul Beier en in Den Haag bij Toyohiko Satoh, aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij zijn Bachelor- en Master diploma behaalde. Earl Christy is vooral actief in het herontdekken van lang verwaarloosde muziek voor de barokluit. Als solist trad hij op in verschillende landen van  Europa en Noord Amerika. Ook op Festivals, zoals het Oude Muziek Festiaval te Utrecht. Ook als componist voor zijn instrument, is Christy actief. Zijn CD "Neue Lautenfruchte", werd door de internationale pers enthousiast ontvangen. Hij woont momenteel in Nederland.

Wiebke Roterberg  studeerde af voor orkestmuziek en onderwijs voor cello in  Berlijn en Leipzig in 1998. Zij  studeerde 2 jaar barokcello aan het conservatorium van Leipzig bij Prof.  Siegfried  Pank. Vervolgens studeerde ze in Nederland, in Amsterdam, bij  Wouter Möller en in Den Haag bij  Jaap ter Linden, inclusief de studie van de viola da gamba. Ze werkt sinds 2005 als uitvoerend artieste en geeft concerten  in Duitsland en andere landen op barok en moderne cello met o.a. het  ‘Arionensemble’, ‘Chordae Freybergensis’ van Freiburg en het  ‘Südthüringisches Kammerorchester’. In 2007 won ze de eerste prijs in de  ‘Gebrüder Graun’ wedstrijd met het ensemble ‘Klang-Zeit-Raum

Ernst Stolz studeerde verschillende hoofdvakken aan enkele conservatoria van Nederland. Zo studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium: blokfluit bij Micheal Barker, klavecimbel bij Bob van Asperen, fortepiano bij Stanley Hoogland en solozang bij Meinard Kraak. Hij studeerde piano bij Sumiko Nagaoka aan het conservatorium van Utrecht en studeerde af als docerend musicus. Koordirectie in Tilburg bij Louis Buskens en schoolmuziek in Rotterdam.  Ook met gambisten als Wieland Kuijken, Freek Borstlap en José Vasquez werkte hij enige tijd. Hij speelt regelmatig in ensembles oude muziek en cantate-uitvoeringen. Onlangs verscheen een CD met enkele Vlaardingse musici.

 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.