Programma zaterdag 15 september 2012

Bert van de Wetering, bas/bariton; Geerten van de Wetering, orgel

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Liederen en orgelwerken uit de laatromantiek en vroeg twintigste eeuw

Antonín Dvořák (1841-1904)
Uit : Biblické Písně (1894)
- Hospodin jest můj pastýř
- Slyš o Bože!
(bewerking voor orgel : Hans Peter Eisemann)
Johannes Brahms (1833-1897)
Uit: Elf Choralvorspiele (op. 122, 1896)
- Herzlich tut mich erfreuen
- O Welt, ich muss dich lassen
Johannes Brahms
Vier ernste Gesänge (1896)
- Denn es gehet dem Menschen wie dem Vieh
- Ich wandte mich, und sahe an
- O Tod, wie bitter bist du
- Wenn ich mit Menschen- und mit Engelzungen
(bewerking voor orgel: Helmut Bornefeld)
Max Reger (1873-1916)
Fantasie und Fuge (op. 135b, 1915)
Gustav Mahler (1860-1911)
Ich bin der Welt abhanden gekommen (1901)
(bewerking voor orgel: Geerten van de Wetering)


Informatie over de uitvoerende(n)

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens behaalde hij zijn diploma kerkelijk koorleider bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Geerten volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak, Zsigmond Szathmary en Jacques van Oortmerssen. Momenteel zet hij zijn studie voort in Wenen.

Geerten is actief als solist, koorbegeleider, ensemblespeler en dirigent. Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in 20e eeuwse muziek. Hij verzorgt regelmatig premières van nieuwe muziek. Zo speelde hij een première tijdens het Internationaal Orgelfestival 2008 in de St. Bavo in Haarlem en werkte hij mee aan de premières van twee nieuwe werken voor vier orgels in het Amsterdamse Orgelpark. In 2011 bespeelde hij het orgel bij de Nederlandse première van het '9/11 Requiem' van de Noorse componist Iver Kleive, uitgevoerd door het Toonkunstkoor Aalsmeer en het Oslo Bach Choir.

Als koorbegeleider werkte Geerten mee aan uitvoeringen van o.a. de Petite Messe Solenelle van Rossini, het requiem van Fauré en de Crucifixion van Stainer. Met verschillende ensembles voert hij regelmatig barokmuziek uit van o.a. Bach (cantates), Händel (The Messiah) en Vivaldi. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag, waar hij het drieklaviers Marcussen-orgel bespeelt.

Bert van de Wetering volgde, na het behalen van zijn VWO-diploma, de studie Schoolmuziek aan het conservatorium te Zwolle, waarvoor hij in 2002 zijn diploma behaalde. Tijdens deze studie kreeg hij zijn eerste zanglessen van Tineke Tijssen.

Vanaf 2003 is Bert zich vooral gaan richten op het zingen en is zang als hoofdvak gaan studeren bij Lodewijk Meeuwsen, waarvoor hij in 2007 zijn eindexamen met succes heeft behaald.

Ook volgde hij lessen bij Max van Egmond en Felix Schoonenboom.

Momenteel studeert Bert verder bij de bariton Jasper Schweppe en volgt ook lessen bij Bas Ramselaar. Daarnaast kreeg hij masterclasses van Michael Chance, Beryl Foster, David Wilson Johnson, Roberta Alexander en Rudolf Jansen

Bert verleent regelmatig zijn medewerking aan concerten. Zo treedt hij als solist op in cantates, oratoria, opera en ook op liedrecitals. In 2007 zong hij voor het eerst zowel de bassolo's als de Christus-partij in de Matthäus-passie en vorig jaar de bassolo's in de Johannes-passie van J.S. Bach. Op zijn repertoire staan verder o.a The Messiah van Händel, het Magnificat, het Weihnachtsoratorium en vele cantates van Bach, het Requiem van Fauré en Mozart en de Petite Messe Solennelle van Rossini. Ook vertolkte Bert de rol van ‘Aeneas' in Purcell's opera ‘Dido and Aeneas' en de rol van Figaro in de opera ‘Le nozze di Figaro' van Mozart.

Als koorzanger is Bert verbonden aan de semi-professionele koren Capella Isalana en Consensus Vocalis, die beide onder leiding van Klaas Stok staan. Daarnaast zingt hij muziek in allerlei stijlen in het ensemble Cappella Neerlandica onder leiding van Harm Jansen.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.